keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Feliz Navidad

Kymmenen hyvää syytä, miksi joulu on perseestä:
 1. Lahjastressi. Saan opintorahaa ja asumistukea reilu 200 €/kk. Melko hyvin siis ja sillä pärjää mainiosti kuukauden. (vitut) Mutta näin joulun alla on huomattavasti paljon suuremmat menot, mitä muina kuukausina. Jos olisin fiksu hankkisin kaikki lahjat ynnä muut joulu jutut jo tammikuussa, niiin ettei sitten joulun alla tarvisi stressata. (toisaalta minulle tuottaa vaikeuksia miettiä pelkästään seuraavan viikon tapahtumia.)
 2. Korttistressi. Hyvissä ajoin ennen jouluaattoa havahdut siihen, ettei sinulla todellakaan ole varaa ostaa joululahjoja. Päätät siis tehdä läheisillesi persoonnalliset kortit (vitun hyvä vitsi). Pelkästään korttien tekoa ajatellessasi henkeä alkaa ahdistaa ja näppylöitä nousee iholle.
 3. Joulusiivot. Pyhästi vannon tiskaavani ennenkuin lähden Keski-pohjanmaalle joulun viettoon. Mutta kotona odottaakin jokaisen nurkan puunaus ja putsaus. Se komero, jossa käydään hyvin harvoin ja jonka olemassaoloa ei edes muista, jos sieltä ei ihan ehdottomasti tarvitse jotain puhdistetaan täyteen kiiltoon. Onneksi on niin kylmät ilmat, ettei ikkunoita voi pestä..... 
 4. Joululaulut, nuo aikoinaan ahh niin suloiset lasten äänet alkavat jo kolmen kuukauden jälkeen kuulostamaan epävireiseltä palosireeniltä. Jos joululauluja alettaisiin soittamaan kaupoissa edes pari viikkoa myöhemmin itsemurha tilastot joulun alla laskisivat merkittävästi (epätoivoinen Halpa-Hallin työntekijä viiltää ranteet mattopuukolla auki, kun hänet löydetään seinällä lukee 'Feliz Navidad Saatana!')
 5. Keskon joulumainokset.... Vihaan sitä porkkanaa ja niitä perunoita!
 6. Helvetin hyvä syy uusille keräyksille.. Huomenna menen Torikeskukselle kourassa tyhjä Karlenss tölkki, jossa lukee: 'Anna Joulu Opiskelijalle' ja ehkä tuijotan umpeen muurautuneilla flunssaisilla silmilläni ja niiskutan. Näin joku kukkahattu täti voi sanoa auttaneensa jälleen koditonta. 
 7. Laatikot... Hrrrrr..... Minä olen suhteellisen kaikkiruokainen, mutta kinkku on lähes ainut jouluruoka, joka uppoaa.. Maksalaatikon haju etoo. Joku idiootti on joskus aikoinaan keksinyt tunkea riisiä porkkanalaatikkoon ja tapa on pinttynyt suomalaisten päähän. Lanttulaatikkoa voisin uskaltautua maistamaan.. Imelletty perunalaatikko oli nimensä mukaisesti imelää, hyi.
 8. Luumua, kaikkialla luumua. Jos ei luumuja niin vähintäänkin rusinoita. Luumut on hyviä tuoreina, ei todellakaan kuivattuina leivässä saati jossain kermavaahdon tapaisessa. Luumuhillon ainoa ja oikea paikka on joulutortun päällä koristeena, jotta se estää koko torttua kuivamasta uunissa ja edes yksi kohta säästyy mehukkaana (hillohan joko syödään oksennusta niellen ensimmäisenä pois tai kipataan lautaselle) 
 9. Leipominen ei varsinaisesti kuulu minun intohimoihini, joten joulun aika kaikkine pipareineen ja joulutorttuineen on tuskaa. Taisiis, piparit ja joulutortut menettelee, jos ei tarvitse haistella sitä pipareista lähtevää tunkkaista hajua niitä paistaessa (joku lapsuuden trauma) Mutta ne kaikki kuivakakut ja vastaavat, joista en edes pidä, mutta joita minut pakotetaan alhaisesta leimopistaidostani huolimatta leipomaan! 
 10. Tänä jouluna ehkä suurimpina epäkohtina ja joulumielen latistajana voisin pitää kummallisella tapaa vaihtuvia keli- ja sääolosuhteita ja sitä, että joku perkele on mennyt vaihtamaan joulupukin Toljanterissa.
Että hyvää joulua vaan itse kullekkin säädylle!
Airut

3 kommenttia:

 1. Voi emilia.... oon samaa mieltä jokaisessa kohdassa. niinku jo ehdin tilaani päivittää, joulu on nykyään turha kulutusjuhla. lahjat ovat aina väärän värisiä, tyylisiä, hintaisia.. ja auta armias jos sinulle joku hyvänpäiväntuttu haluaa osoittaa pitävänsä sinua sydänystävänään ostamalla joululahjan ja vielä KALLIIN sellaisen. eihän siinä auta muu kuin lähteä ostamaan hikinen pandan suklaarasia niiden haisevien laatikoiden ja valmispipareiden keskeltä.
  kukaan ei joulukortteja jaksa katsoa tammikuuta kauempaa, ihan sama kuinka hartaudella niitä on liimaillut ja leikkaillut ja ostanut vielä kalliit kohokuviotarratkin tekstipuolta koristamaan.
  jouluhan on tarkoitus viettää rakkaitten ihmisten kanssa. tuskimpa niitä rakkaita ihmisiä kiinnostaa, onko kotona perussiistiä vai supersiistiä. ja miks ne kaapit pitää joka helvetin vuosi putsata ja puunata, vaikka niihin ei kukaan edes katso?? en vaan tajua.
  ja toljanterin uusi joulupukki on suoraan sanottuna juuri sieltä mustimmasta jätesäkistä, jonne laitetaan kaikki rikki revityt lahjapaperit "antamisen ilon" jälkeen. turhaa sekin saatana. käärittäisiin edes sanomalehtiin, niin saisi nekin pois nurkista pyörimästä.
  nyt helpotti kun sai avautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti oon suunnitellu kääriväni kaikki lahjat sanomalehtiin, IHAN USKOMATONTA, MITEN PALJON MUN POSTILUUKUSTA SATAA MAINOKSIA!! Joka sunnuntai ku tuun kämpille saa pelätä, että millasen kasan alle jää.... Jotain hyötykäyttöä mainoksille siis!! Joulun merkitys on muuttunu tosi kummalliseen suuntaan!! Pienenä se oli hauskaa ku ite ei tarvinu muutaku nauttia... Jos aikuistuminen on sitä, että joulustaki menee hauskuus ni mä lopetan!

   Poista