perjantai 2. tammikuuta 2015

Sittenkään niin vihreää?

Koko pienen ikäni olen kuvitellut ajattelevani vihreästi. No, olen ollut ilmeisen huono siinä. Minä en vastusta turkistarhausta, tehomaataloutta tai GMO-viljaa. Minäpä kerron miksi en.


Turkistarhaus
Sisältyyhän tähän Suomessa ainoaan tuottavaan elinkeinoon hirvittävästi eettisiä ongelmia. Voi nämä eläinparat, jotka on tuomittu elämään vankeudessa. Päästetään ne kaikki vapauteen! Onhan se hienoa, että tarhaelämään jalostetut elukat juoksevat suoraa päätä kohti lähintä ihmisasutusta, sotkevat paikat, oletettavasti aiheuttavat onnettomuuksia ja lopulta kuolevat nälkään, kun eivät osaa metsästää omaa ravintoaan. Jos jotkut näistä eläimistä kuitenkin kykenevät selviytymään ja vakiinnuttamaan asemansa Suomen luonnossa se tulee aiheuttamaan alkuperäislajeille melkoista tuhoa. Esimerkiksi minkit ovat varsinaisia tappokoneita. Se on sitten eksodus kotoperäisille lajeille, kuten lumikolle. Unohdetaan siis tarhaeläinten vapauden kaipuu.

Entä nämä tarhaeläinten kurjat olot, joista meillä on niin paljon "kiistatonta näyttöä". Nämä eläinten asialla olleet enkelit ovat oppineet kuinka paljon esimerkiksi kuvakulmat, valaistus ja sopivat kuvauskohteet vaikuttavat. Tottakai tarhoilta löytyy sairaita eläimiä. Onko kukaan kuitenkaan sanonut, ettei niitä hoideta? Jos sinulla on silmätulehdus ja olet saanut siihen lääkekuurin, vaikuttaako se heti samana päivänä? Entä nämä kuolleet pennut? Mielenkiintoinen informaatiopommi. Kettuemot syövät pentunsa, jos niistä tuntuu, että joku uhkaa niitä. Mahdollisesti yöllä ilmestynyt kuvaaja saattaa tuntua uhalta. Toisinaan taas kentunpentujen leikit yltyvät niin rajuiksi, että joku pennuista kuolee. Sitäpaitsi, eläiten kunnon kuvittelisi vaikuttavan turkin laatuun. Jos tarhaajien elinkeino riippuu turkiksista eläimet pidetään kunnossa. 

Ja kun lähtee vihreästi ajattelemaan, niin turkishan on luonnontuote parhaimmillaan. Lämmin, kestävä ja biohajoava.

Tehotuotanto
Henkilökohtaisesti olen tähän mennessä suosinut luomua. Tänä syksynä silmäni kuitenki aukesivat ja tajusin, että se on lähinnä tapa pitää soimaava omatunto kurissa. Tai Esko Valtaojan sanoin; "Luomu on hyvää takoittavien ihmisten väärä valinta." Kuulostaahan se todella ihanteelliselta siirtyä kokonaan luomutuotantoon. Kuinkas käytännössä? Suomen elintaso romahtaisi, koska ei pystyttäisi tuottamaan samalla pinta-alalla samanlaista määrää viljaa/perunaa/mitä nyt ikinä pitää tuottaa. Tämä siis tarkoittaisi sitä, että puuttuva määrä jouduttaisiin ostamaan muualta maailmalta ja se siitä lähiruoasta. Jos luomutuotantoon siirryttäisiin ympäri maailman siitä seuraisi maailmanlaajuinen nälänhätä. 

Luomutuotannon ympäristöystävällisyys on myös hieman kyseenalainen. Luomutuotannossa käytettävät lannoitteet ovat teholtaan huomattavasti heikompia kuin tehotuonnossa keinotekoisesti valmistetut lisäravinteet. Tämän takia luomulannoitteita joudutaan käyttämään enemmän kuin keinotekoisia, jotta luomupellot tuottaisivat saman verran kuin normaalit viljelmät. Suuret lannoitemäärät aiheuttavat suurempia valumia vesistöihin ja nopeuttavat rehevöitymisprosessia. 

Luomutuotteiden ylivertaisuus normaalisti viljeltyihin tuotteisiin nähden on täysin mielikuviin perustuvaa simmuun pissimistä. Luomutuotteiden puhtaudesta tai korkeammista ravintoarvoista ei ole minkäänlaisia yleisesti hyväksyttyjä tieteellisiä todisteita. Sitäpaitsi itse me olemme tämän maailman ylikansoittaneet, eikä paluu kivikaudelle taida olla ratkaisu. 

GMO-tuotteet
Itse olen aikaisemmin pitänyt geenimuuntelua pelottavana asiana. Miksi en olisi? Minulle on aina tuotu nenän eteen vain Greenpeacen propagandaa.

Mikä on ensimmäinen kauhuskenaario geenimuuntelusta omalla kohdallani? Mutaatiot tietenkin. Itse toki vein ne aikoinaan niinkin pitkälle, että kuvittelin sen johtavan zombi apokalypsiin. No tämä pelkohan oli täysin aiheeton. Geeimuuntelussa nyppäistään geeni (pätkä DNA-rihmaa) eliöstä A ja liitetään se osaksi eliön B DNA-rihmaa. Kyseessä on niin monimutkainen prosessi, ettei siirretty geeni voi hypätä eliön B syöjään.

Toinen yleinen pelko liittyy siirrettyjen geenien tuottamiin proteiineihin. Pelkona on, että nämä proteiinit aiheuttavat GMO-eliön syöjälle, jotain haittavaikutuksia (syöpää, elinten vaurioitumista ja lopulta kuolemaa). GMO-tuotteita valvotaan prosessin alusta lähtien niin tarkasti, että terveydelle haitallisten tuotteiden pääsy markkinoille on täysin mahdoton ajatus. Sitäpaitsi ruuansulatus hajottaa nämä proteiinit niin tehokkaasti etteivät ne voi jäädä kehoon kummittelemaan.

Jumalan luomistyön sorkkimista geenimuuntelu ei mielestäni ole. Sikäli, kun Jumala on olemassa eikä olisi halunnut geenimuunteluteknologian löytyvän, niin ei olisi tapahtunut.

Suosittelen vielä lukemaan tämän mielenkiintoisen artikkelin aiheesta, ennen kuin tuomitsette täysin tämän tekstin.

Airut

3 kommenttia:

 1. Mun on nyt kyllä ihan pakko tulla vähän kommentoimaan. Opiskelen siis ravintola-alaa ja tämän takiakin olen tutustunut hyvinkin paljon ruoan tuotantoon.

  Tehotuotanto on järjetön taakka meidän maapallolle, eikä tehotuotannon vaihtoehto ole luomu. Tehotuotannon vaihtoehto on se lähimpänä oleva karjatila, tai perunafarmi. Eikä maailmaa uhkaisi nälänhätä: me länsimaalaiset heitetään järjettömät määrät ruokaa roskiin, eikä meidän kaupoissa saa myydä epämuodostuneita porkkanoita tai käyriä kurkkuja (tai kaiketi saa, mutta ne yleensä heitetään jo tilalla pois). Tehotuotanto ja GMO-kasvit raivtsevat ihmiset hyvin parin ensimmäisen vuoden tai vuosikymmenen ajan, jonka jälkeen maaperä ei enää jaksa.

  Itse en osta luomua, vaan koitan ostaa läheltä ja suomalaista, jotain jonka tiedän hyväksi. Yksi syy luomun ostamiseen on puhtaus: sitä mitä sä syöt ei ole myrkytetty ties millä. Itselleni kuitenkin riittää tällä hetkellä ihan vaan tuo suomalaisuus. Eikä siis luomu juu ole vastaus nälänhätään. Suosittelen sun lukemaan "Syötäväksi kasvatetut"-kirjan, ellet jo ole sitä lukenut.

  GMO-viljasta vielä. Mulle ei itselle itse se geenimuuntelu ole se paha juttu (vaikka sitä ei tosin ole oikeasti tutkittu kunnolla, koska se on niin uusi juttu, että pitkän aikavälin tutkimukset puuttuu), vaan se mistä se on lähtenyt ja kuka sitä ajaa tuolla maailmalla. Monsanto, siinä on kyllä sellainen yritys että en tiedä mitä teen. Yrityshän siis patentoi GMO-viljansa, pomputtaa viljelijöitä miten sattuu ja on muuten hienosti saanut itsensä USAn hallituksenkin rattaisiin, jolloin sen tuotantoa tuetaan erilaisilla tuilla. Esimerkiksi maissin tuotanto on tällä hetkellä Jenkeissä varmaankin kokonaan GMO-maissia, joista suurin osa syötetään lehmille ravinnoksi. Lehmien ravintoon ei kuulu oikeasti maissi, eikä se todellakaan ole terveellistä niille. Sen sijaan, että sitä maissia siellä kasvatetaan, voitaisiin vaikka kasvattaa jotain muutakin. Mutta näillehän asioille mitä meren takana tapahtuu, me ei hirveästi voida mitään. Muuta kuin päättää kukkarollamme.

  Sun tekstissä on kyllä ihan hyviä pointteja, ja mun mielestä ihmisten pitää oikeasti ajatella monelta kantilta asioilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja siis ei ollut tarkoitus tulla rageen, herätit mussa vaan keskustelun halun!

   Poista
  2. Tuon tekstin nimenomainen tarkoitus olikin herättää keskustelua, joten olen todella imarreltu näinkin pitkästä kommentista. Kiitos!

   Nyt vastaus kommenttiin. Vaikka suosit lähiruokaa (kuten pitääkin!) niin se lähitilallasi tuotettu vilja/maito/peruna on oletettavasti tehotuotannon tuotosta sikäli, kun siinä ei erikseen lue "luomu". Lisäksi se, että maapallolla olisi tarpeeksi ruokaa kaikkien ihmisten ruokkimiseen on tehotuotannon ansiota, toki se on perseestä, että me täällä heitämme ruokaa hävyttömiä määriä roskiin samalla, kun toisaalla kuollaan nälkään.

   Sitten päästään geenimuunteluun. Onko sinulla laittaa joku linkki, josta voisin nähdä, että GMO-vilja tosiaan köyhdyttää maaperää? GMO-viljan patentointi yhdelle rahakkaalle yritykselle johtuu tasan siitä, että geenimuuntelusta on tehty niin kovin vaikeaa tietämättömyydestä johtuvan vastustuksen vuoksi. Tottakai yritys, jolla on varallisuutta ja bisnesvainua patentoi idean ja ottaa siitä rahaa. Tilalliset joutuvat ostamaan geenimuunnellut maissinsa mainitsemaltasi firmalta siksi, että se pysyy oikean laatuisena ja siitä löytyy toivotut ominaisuudet.

   Onko maissia syöneillä lehmillä havaittu jotain sairauksia tai ongelmia? Vaikka maissi ei kuulu niiden luontaiseen ruokavalioon se ei tarkoita, että se olisi niille epäterveellistä. Lisäksi nämä lehmät joille syötetään maissia on mahdollisesti jalostettu käyttämään juuri maissia ravintonaan.

   Poista